
Μαϊ 27, 2025
Αρχαία Ελληνική Ιατρική: από τη Θεουργία στην Επιστήμη
Γλώσσα: Ελληνική
Αρχαιολόγος, Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Γεώργιος Mοστράτος, παριανής και κερκυραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1977. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφοιτώντας με βαθμό 9,19 «Άριστα» (2001). Ως φοιτητής έλαβε μέρος σε ανασκαφές στο Aσκληπιείον της Eπιδαύρου και την Πάρο, καθώς και στην καταγραφή ευρημάτων από τις ανασκαφές του Μετρό της Αθήνας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Kλασικής Aρχαιολογίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από όπου απεφοίτησε με «Διάκριση» (2002). Επί τεσσεράμισι χρόνια (2004-2009) εργάσθηκε στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου έλαβε μέρος στην οργάνωση των περιοδικών εκθέσεων «Πολύχρωμοι Θεοί: Χρώματα στα Αρχαία Γλυπτά» και «Πραξιτέλης», καθώς και της μόνιμης Συλλογής των Κυπριακών Αρχαιοτήτων. Επίσης, ασχολήθηκε με την καταγραφή αδημοσίευτων γλυπτών και την ψηφιοποίηση δημοσιευμένων, καθώς και με ξεναγήσεις Συλλόγων, Επιστημονικών Φορέων και προσωπικοτήτων.
Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Οι Αετωματικές Συνθέσεις των Πελοποννησιακών Ναών του 4ου αιώνα π.Χ.: Εικονογραφία, Ερμηνεία και Αποκατάσταση» υπό την εποπτεία των καθηγητών Γ. Αλευρά, Άγγ. Δεληβορριά και Β. Λαμπρινουδάκη (2013). Η διατριβή απέσπασε το «Καυταντζόγλειο Βραβείο 2013» ως η καλύτερη μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατόπιν, επί οκτώ μήνες (2013-2014) εργάσθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με το Πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος: Οι Δρόμοι της Γνώσης» για τα υποέργα «Πλοηγός της Φιλοσοφίας», «Ψηφιακό-Εκπαιδευτικό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος» και «Διάλογοι» (ανάρτηση της ομιλίας του στο https://www.youtube.com/watch?v=1ZRmU8neI5Y). Επίσης, έλαβε την επαγγελματική ιδιότητα του ξεναγού μέσω του σχετικού ταχύρρυθμου σεμιναρίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014). Επί τεσσεράμισι χρόνια (2014-2018) εργάσθηκε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχοντας στη δημιουργία του Ψηφιακού Εθνικού Αρχείου Μνημείων, δηλαδή την ενιαία κωδικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, μέσω της καθιέρωσης ενιαίου συστήματος καταγραφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης μνημείων. Στο έργο αυτό επιμελήθηκε επιστημονικά και γλωσσικά αρχαιολογικές καταγραφές για περισσότερα από 12.000 κινητά μνημεία, καθώς και εκατοντάδες αρχαιολογικά λήμματα για το ευρύ κοινό. Επί δεκατέσσερις μήνες (2018-2019) εργάσθηκε στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τμήμα Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών) στο φιλόδοξο έργο της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων για τα ελληνικά μνημεία, που έχουν εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το 2019 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις αρχαιολόγων στο Υπουργείο Πολιτισμού κατετάγη στην τρίτη θέση επί συνόλου περ. 12.000 αιτήσεων και διορίστηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) [πρώην Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ)].
Επί δεκατέσσερα χρόνια (2004-2017) ο Γ. Μοστράτος δίδαξε Αρχαίο Ελληνικό και Βυζαντινό Πολιτισμό σε αλλοδαπούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας (σπουδαστές του Διδασκαλείου της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Ελληνοαυστραλοί σπουδαστές, σπουδαστές Erasmus/European Intensive Language Course και σπουδαστές του προγράμματος «Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών» - Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α). Επί ένα ακαδημαϊκό έτος (2008) παρέδωσε μαθήματα αρχαίας ελληνικής πλαστικής σε φοιτητές του Β' Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (σε συνεργασία με την επίκ. καθηγήτρια Α. Λίτη). Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα, τη M. Βρετανία και τις H.Π.A., έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με θέματα αρχαίας ελληνικής πλαστικής (ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, γλυπτός διάκοσμος της βάσης του αγάλματος της Νεμέσεως στον Ραμνούντα, πελοποννησιακά εναέτια γλυπτά κ.ά.) και έχει συγγράψει πολλά λήμματα σε Καταλόγους Εκθέσεων. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα και κατανοεί τη γαλλική και τη γερμανική. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η ποίηση (συγγραφή ποιημάτων εμπνευσμένων από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου), η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα εικαστικά, ο χορός, η πεζοπορία και οι εκδρομές.
Μαϊ 27, 2025
Γλώσσα: Ελληνική