

















































































Τσολάκη Μάγδα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
01/04/2011
Διάρκεια
32:47
Εκδήλωση
4th International Seminar on Preventive Geriatrics - 1st International Seminar on Geriatric Rehabilitation
Χώρος
Ιωνικό Κέντρο
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Association Franco-Hellenique pour les Etudes d' Atherosclerose
Κατηγορία
Νευρολογία
Ετικέτες
άνοια, εγκέφαλος, φυσική άσκηση, διανοητική εξάσκηση, αμυλοειδές
Η άνοια αυξάνει διεθνώς καθώς μακραίνει το προσδόκιμο επιβίωσης (η ηλικία αποτελεί τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για την άνοια). Σύμφωνα πάντως με μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό, τα ποσοστά της άνοιας είναι μικρότερα από τα διεθνή και τούτο αποδίδεται τόσο στους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς όσο και στην διατροφή και ειδικότερα στην αυξημένη πρόσληψη ελαιολάδου.
Η επίδραση της άνοιας στο άτομο είναι καταλυτική: ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει γύρω στο 1,3 κιλά. Η άνοια περιορίζει το βάρος του στο μισό!. Για να μπορέσουμε να παρέμβουμε προληπτικά εναντίον της άνοιας θα πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη της νόσου.
Έχει διαπιστωθεί ότι η φυσική άσκηση βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες. Από πρόσφατα ευρήματα σε πειραματόζωα συνάγεται ότι η θετική επίδραση της άσκησης στην εγκεφαλική λειτουργία ασκείται μέσω της αύξησης της νευρογένεσης, αλλά και της αυξημένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Έχει υπολογιστεί ότι αν μπορούσαμε να μειώσουμε την εμφάνιση της νόσου κατά μια πενταετία, θα μειώναμε τον αριθμό των κρουσμάτων στο μισό! Για τον λόγο αυτό, εκτός από τη φυσική άσκηση, θα πρέπει να εστιάσουμε και στην εξάσκηση του εγκεφάλου. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι ένα πλούσιο σε εμπειρίες περιβάλλον μειώνει στο μισό τις πλάκες του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους ίδιους δείκτες σε ασθενείς, έχουμε διαπιστώσει ότι η συμμετοχή στα προγράμματα φυσικής και διανοητικής εξάσκησης των ασθενών μας βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητές τους ή αποτρέπει την περαιτέρω μείωσή τους.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής του Α.Π.Θ, με λίαν καλώς (8) το 1978, και την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1983, αφού πρώτα εκπλήρωσε την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Α ́ Νευρολογική κλινική και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με «άριστα», το έτος 1983. Εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1982 και στη Γ΄ Νευρολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1988 μέχρι το 2017. Από το 2017 έως το 2020 εργάστηκε ως Διευθύντρια στην Α΄ Νευρολογική Κλινική. Είναι η κύρια συγγραφέας ή συν-συγγραφέας 63 βιβλίων. Έχει συμμετάσχει με 350 περιλήψεις σε ελληνικά συνέδρια, με 272 περιλήψεις σε αγγλικά διεθνή ή ευρωπαϊκά συνέδρια, είναι η πρώτη συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε 175 εργασίες Ελληνικών Περιοδικών και σε 567 Διεθνή Περιοδικά -464 στο PubMed με Impact Factor =2653,303 , δείκτης h = 90, με> 30.000 αναφορές, έχει κρίνει άρθρα για συνέδρια και περιοδικά (321). Έχει διοργανώσει 24 Εθνικά συνέδρια ή Σεμινάρια για την Νόσο Alzheimer και έξι διεθνή. Ήταν ένα από τα τρία συμβουλευτικά μέλη για 26 διδακτορικές διατριβές. Δημιούργησε την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer το 1995 και την Ελληνική Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer το 2007, είναι πρόεδρος μάλιστα αυτής της Ομοσπονδίας με 630 διαλέξεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Συμμετείχε σε 66 ερευνητικά προγράμματα και 42 κλινικές δοκιμές. Συνολικά έλαβε 75 βραβεία. Είναι μητέρα 4 παιδιών και γιαγιά 10 εγγονών.