Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Keynote Speech - Dimitris Bliziotis

Μπληζιώτης Δημήτρης

2 Ιουλίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:15:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 17
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Greek Space Tech Forum 2025 επέστρεψε με στόχο να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική αγορά Space 4.0, γνωστή και ως «New Space». Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, το Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα δραστηριοποιήθηκε ενεργά, εδραιώνοντας τη θέση του.

Τα τελευταία χρόνια, το εγχώριο οικοσύστημα παρουσίασε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, αυξημένη εξωστρέφεια και σημαντικές καινοτομίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επένδυσε ουσιαστικά στην ανάπτυξη Διαστημικών Τεχνολογιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα περιλάμβανε ένα δίκτυο τεχνολογικά προηγμένων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών οντοτήτων, ερευνητικών φορέων και start-ups, που ανέπτυξαν καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής εξειδίκευσης για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, με στόχο την καθιέρωση της ελληνικής Διαστημικής Τεχνολογίας και την εδραίωση της Ελλάδας διεθνώς στον τομέα αυτό.

Η εκδήλωση διεξήχθη την Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025 από την ethosEVENTS, με την συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Υπεύθυνος προγράμματος του Συνεδρίου ήταν ο Δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Κετσιετζής.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει μία κεντρική ομιλία και ένα πάνελ που πραγματοποιήθηκαν τη 2η ημέρα του Forum.

Μπληζιώτης Δημήτρης Επιστημονικό Προσωπικό, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Ο Δημήτρης Μπληζιώτης είναι ειδικός στην Παρατήρηση της Γης με εμπειρία άνω της δεκαετίας σε γεωχωρικές τεχνολογίες, σε εφαρμογές αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων και στη στρατηγική διαχείριση προγραμμάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Εθνικός Υπεύθυνος του Προγράμματος για την Παρατήρηση της Γης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων της Ελλάδας και ως Ειδικός Επιστήμονας στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της χώρας. Παράλληλα, είναι Σύμβουλος διαστημικών θεμάτων του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Εθνικός Εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκές επιτροπές για την Παρατήρηση της Γης.

Έχει ηγηθεί διεπιστημονικές ομάδες (>30 ατόμων) στην ανάπτυξη προηγμένων λύσεων Παρατήρησης της Γης και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων για βασικούς θεσμικούς φορείς, όπως η ESA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FRONTEX, το EU SATCEN, ο EEA, το JRC και εθνικά Υπουργεία Άμυνας. Το έργο του γεφυρώνει την τεχνολογία με την πολιτική, με επίκεντρο την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης (AI), τεχνολογίες GEOINT και τις δορυφορικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης κρίσεων.

Σχετικές ομιλίες