Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κέντρο Ημέρας Αλληλεγγύης

Κουντή - Ζαφειροπούλου Φωτεινή

13 Φεβρουαρίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:16:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων διοργάνωσε στις 13-16 Φεβρουαρίου 2025 το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Νόσο Alzheimer και το 6ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις.

Για τέσσερις ημέρες, σε τέσσερις παράλληλες αίθουσες, παρουσίασαν τις ανακοινώσεις τους περίπου 400 διεπιστημονικοί ομιλητές και πρόεδροι από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμά του συνεδρίου κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μεγάλης σημασίας, όπως η ασφαλής χρήση των αντιαμυλοειδικών φαρμάκων, η νευροψυχολογική αξιολόγηση και το μέλλον της, ο ρόλος του φροντιστή στην ποιότητα ζωής της οικογένειας, οι Νέες Μονάδες Φροντίδας για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου, καθώς και επιλεγμένα σημεία από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Τεχνολογίες που πλαισιώνουν την περίθαλψη ασθενών με άνοια.

Επαγγελματίες υγείας, άτομα με άνοια, περιθάλποντες, φοιτητές και νέοι επιστήμονες, συνολικά περισσότερα από 700 άτομα, παρακολούθησαν τα Συνέδρια για να ενημερωθούν έγκυρα και έγκαιρα για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και παρουσιάσεις νέων νευροεπιστημόνων από όλη την Ελλάδα, σχετικά με τη νόσο Alzheimer και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τόσο στον διαγνωστικό όσο και στον θεραπευτικό τομέα.

Για τη διεξαγωγή του συνεδρίου συνεργάστηκαν 26 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ για τη διασφάλιση της επιστημονικής αρτιότητας, συνεργάστηκαν 112 μέλη της Διεθνούς και Πανελλήνιας Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι αξιολόγησαν τις 307 περιλήψεις που υποβλήθηκαν.

Μία μικρή συλλογή από τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν και αντιπροσωπεύουν τη σύγκλιση των επιστημών στην υπηρεσία του ασθενούς, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Κουντή - Ζαφειροπούλου Φωτεινή Νευροψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας «Αλληλεγγύη» (Ηράκλειο, Κρήτη)

Έχει τελειώσει προπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία, μεταπτυχιακές στη Γνωστική Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει τη διδακτορική διατριβή της στη Νευροψυχολογική Αποκατάσταση. Εξετάζει καθημερινά επί 30 έτη ηλικιωμένους για τη μνήμη τους, συνεισφέρει στη διάγνωση και την επιλογή της θεραπείας. Έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει γνωστικά θεραπευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των νοητικών ικανοτήτων, με θετικά αποτελέσματα. Έχει αναπτύξει την κλίμακα γνωστικής λειτουργικής εκτίμησης FUCAS. Εκπαιδεύει και συμβουλεύει περιθάλποντες των ασθενών με Αλτσάιμερ. Σχεδιάζει σεμινάρια μεταπτυχιακού επιπέδου και παρέχει εκπαίδευση πάνω στην πρόληψη της άνοιας και στην υγεία του νου, σε επαγγελματίες υγείας και στο ευρύ κοινό με ομιλίες. Έχει εργασθεί 20 έτη ως συντονίστρια κέντρων ημέρας για ασθενείς με νοητικά προβλήματα. Είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας της Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια διεθνή και ξένα με ερευνητικές εργασίες στην άνοια και την Τρίτη ηλικία και έχει κάνει αντίστοιχα δημοσιεύσεις αυτών των εργασιών σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες