Τσολάκη Μάγδα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/03/2018
Διάρκεια
23:28
Εκδήλωση
Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα
Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
φροντιστές ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία, έρευνα, alzheimer, αλτσχάιμερ
Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ υποστηρίζει την ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers και άλλων δικτύων (EUFAMI, Mental Health Europe κ.α.), προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών στην Ελλάδα.
Μέρος των δράσεων του Δικτύου ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ιατρικής, νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές - περιθάλποντες ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία.
Το Δίκτυο ΕΠΙΟΝΗ στις 13 Μαρτίου 2018 διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Απο Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», ημερίδα με θέμα «Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα».
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του European Brain Council (EBC), της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο “Brain Awarness Week” και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Ψυχίατρος ΕΣΥ, Δημήτριος Κόντης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη, η Αλλεργιολόγος - με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κέλλη Παναγιωτοπούλου, ο ψυχολόγος, Παναγιώτης Χονδρός, η ψυχίατρος, Σουζάνα Γκρέγκορυ, η Δερματολόγος, Θέμις Σγόντζου, αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών COAFACE Families Europe, Magdi Birtha, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της COFACE για τους φροντιστές “Who Cares?”. Η Επιμελήτρια, Θέμις Σγοντζου, αναφέρθηκε στις “Δερματικές Εκδηλώσεις στην Νευροϊνωμάτωση και την αντιμετώπισή τους”.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Καθηγήτριας-Ερευνήτριας Α΄ Δρ. Δήμητρας Μάγκουρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (12-18 Μαρτίου 2018).
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής του Α.Π.Θ, με λίαν καλώς (8) το 1978, και την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1983, αφού πρώτα εκπλήρωσε την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Α ́ Νευρολογική κλινική και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με «άριστα», το έτος 1983. Εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1982 και στη Γ΄ Νευρολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1988 μέχρι το 2017. Από το 2017 έως το 2020 εργάστηκε ως Διευθύντρια στην Α΄ Νευρολογική Κλινική. Είναι η κύρια συγγραφέας ή συν-συγγραφέας 63 βιβλίων. Έχει συμμετάσχει με 350 περιλήψεις σε ελληνικά συνέδρια, με 272 περιλήψεις σε αγγλικά διεθνή ή ευρωπαϊκά συνέδρια, είναι η πρώτη συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε 175 εργασίες Ελληνικών Περιοδικών και σε 567 Διεθνή Περιοδικά -464 στο PubMed με Impact Factor =2653,303 , δείκτης h = 90, με> 30.000 αναφορές, έχει κρίνει άρθρα για συνέδρια και περιοδικά (321). Έχει διοργανώσει 24 Εθνικά συνέδρια ή Σεμινάρια για την Νόσο Alzheimer και έξι διεθνή. Ήταν ένα από τα τρία συμβουλευτικά μέλη για 26 διδακτορικές διατριβές. Δημιούργησε την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer το 1995 και την Ελληνική Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer το 2007, είναι πρόεδρος μάλιστα αυτής της Ομοσπονδίας με 630 διαλέξεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Συμμετείχε σε 66 ερευνητικά προγράμματα και 42 κλινικές δοκιμές. Συνολικά έλαβε 75 βραβεία. Είναι μητέρα 4 παιδιών και γιαγιά 10 εγγονών.