





















Γιαμαρέλος Στέλιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/04/2011
Διάρκεια
00:19:11
Εκδήλωση
Symposium: Urban Digital Narratives
Χώρος
Ε.Ι.Ε. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Διοργάνωση
Dr. Eva Kekou
British Council
Athens Information Technology
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Martin Rieser
Κατηγορία
Πληροφορική, Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
urban digital narratives, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακή επικοινωνία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόλη, Αθήνα, Αθήνα 2.0
Η εισήγηση αγκυρώνεται και συνάμα οργανώνεται γύρω από καθεμιά από τις τρεις λέξεις του τίτλου του συμποσίου («Urban Digital Narratives»). Περνά έτσι από την επικράτεια της αφήγησης, σε αυτήν του ψηφιακού, προκειμένου να καταλήξει σε μία πόλη που την λένε Αθήνα 2.0.
Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων καθιστούν σαφές ότι πλέον λειτουργούμε εντός του ψηφιακού παραδείγματος και τείνουμε να εγείρουμε ερωτήματα που είναι «εσωτερικά» σε αυτό – έχοντας αφήσει τα άλλα «εξωτερικά» ερωτήματα του παρελθόντος πίσω μας, προς το παρόν. Η «έκρηξη» του Facebook, καθώς και αυτή των υπόλοιπων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που συνόδευσε την μετάβαση στο Web 2.0, έδωσε μία εντελώς διαφορετική τροπή στα πράγματα, με κυρίαρχο μοτίβο την εξαιρετική ισχυροποίηση της ψηφιακής σύνδεσης με το πραγματικό. Στις μέρες μας μία πόλη ή ένα Urban 2.0 μάλλον δεν είναι εκείνο στο οποίο στοχεύουμε, όπως όταν πρωτοεμφανίστηκε το Web 2.0, αλλά αυτό στο οποίο ήδη ζούμε. Από την στιγμή που η ψηφιακή διασυνδεσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας πραγματικότητας, η Αθήνα 2.0 είναι ήδη εδώ.
Δεν μιλάμε λοιπόν για μια πόλη που ανήκει στην επικράτεια των ψηφιακών μορφών τέχνης και της αισθητικής στάσης που αυτές ενδέχεται να επιβάλλουν να υιοθετήσουμε και να την προσεγγίσουμε σαν μια σκοπιμότητα δίχως σκοπό. Η Αθήνα 2.0 είναι η πόλη μιας καθημερινής τέχνης, της τέχνης του βίου, και η στάση που ταιριάζει περισσότερο να υιοθετήσουμε απέναντί της είναι ακριβώς αυτή που εμπίπτει στην επικράτεια του πράττειν. Η δυσκολία με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι θέτοντας το «εσωτερικό» ερώτημα είναι ότι προσπαθούμε να κατανοήσουμε μία κατάσταση ενόσω βρισκόμαστε οι ίδιοι εν πλω, κλυδωνιζόμενοι πάνω στο δικό της κατάστρωμα. Είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, η πιο πρόσφορη οδός για να την κατανοήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε τον προορισμό της και να επινοήσουμε τρόπους να μεταβάλλουμε την ρότα της.
O Στέλιος Γιαμαρέλος είναι Αναπληρωτής Καθήγητης στην Bartlett School of Architecture, University College London (UCL), όπου συντονίζει τα προγράμματα των διδακτορικών σπουδών στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την ιστορία και την θεωρία της αρχιτεκτονικής και της πόλης. Οι προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο επικεντρώθηκαν στις περιοχές της ιστορίας & θεωρίας της αρχιτεκτονικής,και της φιλοσοφίας & ιστορίας της επιστήμης & της τεχνολογίας. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία Critical Regionalism Abroad: Aris Konstantinidis without Greece (Ζυρίχη: gta Verlag, 2025) και Resisting Postmodern Architecture: Critical Regionalism before Globalisation (Λονδίνο: UCL Press, 2022, A Weekly Dose of Architecture Books' 'Favourite Book of 2023') και το ειδικό τεύχος 'Deafness, Disability, and Neurodiversity in Architecture' που επιμελήθηκε (με την N. Vollenbröker) για το επιστημονικό περιοδικό Architectural Research Quarterly το 2024. Πρόσφατα, επιμελήθηκε επίσης τη βραβευμένη μεταθανάτια έκδοση των διαλέξεων της Σουζάνας Αντωνακάκη, Αρχιτεκτονική ποιητική ('Βραβείο Δοκιμίου 2023' του περιοδικού Χάρτης), για τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, όπου και διευθύνει τη σειρά της Αρχιτεκτονικής. Στην υπερδεκαετή σταδιοδρομία του στον χώρο των αρχιτεκτονικών εκδόσεων, έχει επίσης διατελέσει εκτελεστικός συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού The Journal of Architecture (RIBA, 2020-22) και μέλος της συνακτικής επιτροπής του Architectural Histories (EAHN, 2017-20). To 2008, επιμελήθηκε (με τις Α. Καρανδεινού και Χ. Αχτύπη) την εθνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, ATHENS by SOUND. H έρευνά του στην ιστορία και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής έχει δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα επιστημονικά περιοδικά, The Journal of Architecture, Journal of Architectural Education, Architectural Design, Architectural Histories, Architectural Research Quarterly, Footprint, OASE και Fabrications, και έχει χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, από τo European Social Fund, το British Council και τα Ιδρύματα Κρατικών Υποτροφιών, Ωνάση, Π. & Ε. Μιχελή και Schwarz.